-42% OP ALLE PRODUCTEN !
De korting wordt automatisch berekend op de standaard productprijs*.

We hebben goed nieuws voor jou, de hoofdpromotie is combineerbaar met andere kortingen! Aarzel niet en krijg een extra korting van 5% voor inschrijving op onze nieuwsbrief!

*Korting is niet van toepassing op lijmen, accessoires en cadeaubonnen.

Interieurontwerp voor mensen met autisme - we bekijken waar je op moet letten

De Wereld Autisme Bewustzijnsdag is opgericht om het bewustzijn van autisme te bevorderen en de samenleving bewust te maken van de behoeften van dergelijke personen. Het gaat om het opbouwen van bewustzijn en begrip, wat essentieel is voor autistische mensen om een beter en comfortabeler dagelijks leven te leiden. Want we moeten ons ervan bewust zijn dat de wereld die we ervaren een heel andere wereld is voor mensen in het autismespectrum. Dat geldt bijvoorbeeld voor de waarneming van kleuren, licht of geluiden. Kleine veranderingen in de ruimte kunnen een kolossaal verschil maken!

Subtiele decoraties
Dankzij ons ruime assortiment kan je een interieur creëren op maat (1. Poster continent, 2. Poster Sydney, 3. Fotobehang bananenblad, 4. Beige fotobehang, 5. Sticker line-art, 6. Poster bergen) – redro.nl 

Een aangepaste inrichting zal de zintuigen kalmeren en verlichting brengen voor mensen met autisme

We vroegen een persoon die al enkele jaren actief bezig is met voorlichting en het bepleiten van een neurodiverse samenleving om ons te helpen met dit artikel. Dit is wat hij zegt over de kwestie van het interieurontwerp:

Velen van ons hebben heel duidelijke behoeften over de omgeving waarin we ons bevinden. Als mensen zich niet bewust zijn van ons autisme en wat dat inhoudt, denken ze vaak dat we overdrijven, zeuren of te veel eisen. Hoe vaak is mijn verzoek om het bovenlicht uit te doen niet beantwoord met onbegrip... Intussen kan onze gevoeligheid voor prikkels werkelijk enorm zijn, en de overmatige intensiteit ervan, of bijvoorbeeld de opeenhoping van veel prikkels in een dag of week, kan ons tot volledige uitputting of instorting brengen.

Dit maakt volkomen duidelijk dat de inrichting geen toeval kan zijn, en zonder te weten hoe autisme het dagelijks leven beïnvloedt, zal het niet mogelijk zijn om een passende inrichting te maken. Het is ook belangrijk te bedenken dat autisme niet alleen kinderen treft, hoewel er, net als bij ADHD, het vaakst naar wordt verwezen in de context van peuters. Het is een bepaald aangeboren neurologisch verschil waar men niet overheen groeit, en daarom zullen we ons niet alleen richten op arrangementen voor kinderen.

Tipi tent voor kinderen
Een tipitent in de kinderkamer zorgt voor een onderbreking van de overprikkelde wereld om hen heen

Orde en netheid: zorg ervoor dat alles op zijn plaats blijft

Het opgeruimd houden van de woning is bijzonder belangrijk voor mensen met autisme. Rommel kan het moeilijk maken om dagelijks te functioneren en je te concentreren, en de moeilijkheid om te vinden wat je zoekt wordt een extra stimulans om stress en gevoelens van ongemak te vergroten.

Aquarel fotobehang met berkenbomen
Netheid en orde in de kamer is uiterst belangrijk, dus zorg voor de juiste organisatoren en gelabelde dozen – redro.nl

Veel mensen met autisme voelen zich alleen thuis op hun gemak, waar ze hun interesses kunnen ontwikkelen, omringd door hun favoriete voorwerpen, boeken en verzamelingen. Er zijn echter ook mensen onder ons voor wie deze overvloed aan voorwerpen een probleem is. Ik ben een van deze mensen. Ik houd van minimalistische interieurs waarin elk voorwerp zijn specifieke plaats en doel heeft. Niets is overbodig en niets verpest de ruimte. Niets leidt af van wat belangrijk is. - vertelt een persoon uit het spectrum.

Orde en netheid kunnen op veel verschillende manieren worden bereikt, en de beste manier is je te richten op de juiste meubels en accessoires.

In een kinderkamer zijn de dozen waarin de peuter zijn speelgoed en schatten bewaart van onschatbare waarde. Idealiter zijn dit modellen van doorzichtig plastic of met briefjes of tekeningen die aangeven wat erin zit. In de kinderkamer is het belangrijk dat dozen, planken en boekenkasten op een hoogte staan waar de peuter alles uit kan halen zonder hulp te vragen.

Dozen en organisatoren zijn ook een onmisbare oplossing voor de woonkamer, het thuiskantoor of de slaapkamer. Mensen met autisme kunnen meubels met beglazing waarderen, waarin echter geen glad glas zit, maar een geribbelde plaat. Je kunt er wel doorheen kijken wat er in zit, maar het effect is veel discreter.

De indeling in zones zal het dagelijks leven veel gemakkelijker maken

De verdeling in verschillende zones in de woning is heel belangrijk en dit geldt zowel voor peuters als voor volwassenen. Dit is het gemakkelijkst te demonstreren aan de hand van het voorbeeld van een kinderkamer. Hier is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat zelfs een kleine kamer duidelijke zones heeft voor spelen, leren en ontspanning.

Delicate bureauopstelling
Een bureau is een plek voor creatief en fantasierijk werk, daarom mag alleen het essentiële aanwezig zijn (1. Sticker Eucalyptus, 2. Poster Abstract) – redro.nl 

Houd speelgoed in de speelruimte en haal het er niet uit (dit geldt niet voor voorwerpen waarmee het kind een speciale relatie heeft), gebruik geen afleidende voorwerpen in het bedgedeelte, en plaats het bed bij voorkeur niet in de buurt van de speelruimte, en zet alleen papierproducten op het bureau. De verschillende zones kunnen gescheiden worden door iets andere kleuren.

Voor volwassenen is een dergelijke indeling vooral belangrijk als ze in een atelierwoning wonen, of als ze op afstand werken en het heel gemakkelijk is om de thuis- en werkruimte te laten vervagen. Dit kan het veel moeilijker maken om je te concentreren op wat je op een bepaald moment aan het doen bent. Een goede oplossing voor dit probleem zijn schermen van licht gewicht die op elk moment kunnen worden ingeklapt.

Gedempte tonaliteit, oftewel hoe kleuren en licht worden gezien door mensen met autisme

Veel onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd wijzen erop dat mensen met autisme kleuren met een grotere intensiteit waarnemen dan anderen. Geef de kamer maximaal 2 of 3 kleuren in gedempte tinten. Kies voor de woon- of slaapkamer een tijdloos grijs voor een moderne inrichting of beige met een knusse uitstraling, terwijl zacht groen en blauw of roze en paars goed passen in de kinderkamer voor een vrolijkere uitstraling. Het beste is om heel sterke kleuren te vermijden - een combinatie van zwart en wit, evenals botsende kleuren. Vermijd behang met fijne print of patronen waardoor het lijkt alsof het oppervlak beweegt of golft.

Fotobehang bladeren
Subtiele fotobehang zal het comfort van een persoon in het autismespectrum verbeteren. Een dergelijke inrichting vermindert stress en ongemak – redro.nl

Een andere uiterst belangrijke kwestie is de verlichting:

In mijn geval is de oorzaak van onverdraaglijke stress en spanning vooral het felle, kunstmatige plafondlicht. Voor mij is de enige kans om me binnenshuis goed te voelen als het donker is, het vervangen van het plafondlicht door zachte zijverlichting, bij voorkeur van een zeer warme kleur (een lamp die rood schijnt of verduisterd wordt door een rode stof). Ik weet uit ervaring dat ik deze behoefte deel met veel autistische mensen, hoewel onze zintuiglijke profielen sterk kunnen verschillen.

Een goede oplossing kan zijn om lampen te gebruiken met regelbare lichtintensiteit.

Comfortabele en functionele meubels die een gevoel van comfort en veiligheid geven

Waar je op moet letten bij het kiezen van meubels is niet alleen dat ze praktisch en functioneel zijn. Het is belangrijk dat de meubels licht en gemakkelijk verplaatsbaar zijn, zodat het interieur gemakkelijk kan worden aangepast en voorwerpen als fauteuils en stoelen van plaats kunnen veranderen naargelang de behoeften van het moment.

Opmerkelijk zijn modellen met zachte en afgeronde vormen. Biomorfe vormen zijn momenteel in de mode, dus het is gemakkelijk om zulke meubels te vinden. Ze voelen prettig aan en zijn een genot voor het oog. In plaats van gedessineerde bekleding is het de moeite waard te kiezen voor effen stoffen in neutrale tinten, die tijdloos zijn.

Poster hand
De inrichting in pastelkleuren is iets wat elke autistische persoon zal waarderen – redro.nl 

Vergeet niet een plek om te ontspannen en tot rust te komen

Overstimulatie in de moderne wereld raakt velen van ons, maar mensen met autisme voelen het nog duidelijker. Daarom is het zo belangrijk dat ze een plek in hun woning of appartement hebben waar ze tot rust kunnen komen en zich kunnen ontspannen.

In de kinderkamer is het een goed idee om een gezellige speelruimte te creëren. De muur kan bekleed worden met zachte, gestoffeerde panelen, zodat het kind niet tegen een koude, harde muur hoeft te steunen, en een deel van het oppervlak kan beschilderd worden met schoolbordverf, zodat het kind kan tekenen. Een mini-wigwam-achtige tent is ook een geweldig idee, waarin het kind zich kan verstoppen om zich een tijdje van de wereld af te sluiten en rustig een boek te lezen of met zijn favoriete speelgoed te spelen.

In de woonkamer daarentegen kan zo'n relaxhoek worden gecreëerd door een chaise longue, een zachte zitting met boekweit erin, een fauteuil met voetensteun of een schommelstoel op een standaard te plaatsen. Zet er een kastje of console met plaats voor een boek, een draadloze luidspreker of een geurkaars naast.

Interieurontwerp afgestemd op de behoeften van mensen met autisme is een kans op een beter dagelijks leven

Schijnbaar onbelangrijke dingen voor ons, zoals het patroon op het behang of de intensiteit van het licht, kunnen voor mensen met autisme spectrum factoren zijn die het dagelijks functioneren hinderen en groot ongemak veroorzaken. Zelfs kleine veranderingen in het interieurontwerp kunnen een kolossaal verschil maken, en daarom willen we op Wereld Autisme Bewustzijnsdag hier speciale aandacht voor vragen, zodat we, net als een persoon uit het spectrum, het bewustzijn van neurodiversiteit in de samenleving kunnen vergroten.


Onze online winkel maakt gebruik van cookies en gerelateerde technologieën. Hiermee bieden wij de hoogste servicekwaliteit en garanderen wij een soepele werking van de website. Met behulp van jouw toestemming worden cookies ook gebruikt voor aanvullende metingen en analyses van het gebruik van de site. Hierdoor kunnen wij de site aanpassen aan specifieke interesses en gepersonaliseerde inhoud en reclame aanbieden.
Het beheer van jouw gegevens is in handen van Fairbox Ltd. in sommige gevallen van onze partners met wie wij samenwerken. Gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies en de verwerking van jouw persoonlijke gegevens vindt je in ons Privacy- en cookiebeleid.
Cookie-instellingen
Hieronder vindt u beschrijvingen van individuele categorieën cookies en de mogelijkheid om deze aan uw voorkeuren aan te passen:
Essentieel
We gebruiken ze om de website goed te laten functioneren. Hiermee kun je ongestoord door onze winkel navigeren en veilig winkelen.
Functioneel
Deze worden gebruikt om de keuzes die je op de site hebt gemaakt te onthouden, wat helpt om de site aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren en om je gebruikerservaring te verbeteren.
Analytisch
Analytische cookies meten het aantal bezoeken en verzamelen informatie over de bronnen van het verkeer naar de site. Deze cookies stellen ons in staat om te begrijpen hoe bezoekers de site gebruiken, om de kwaliteit van de service te verbeteren en om de inhoud van de winkel aan te passen zodat deze beter aansluit op de behoeften van onze klanten.
Marketing
Door middel van marketingcookies kunnen wij en onze partners de inhoud van advertenties afstemmen op jouw interesses. Ze worden ook gebruikt om advertenties op andere websites weer te geven.